Green Belt -koulutuksen sisältö
Lean Six Sigma Green Belt -koulutuksessa opit ymmärtämään Lean Six Sigma -filosofian ja saat valmiudet soveltaa sitä tehokkaasti prosessinparannusprojektien läpiviemiseen. Koulutuksessa Lean ja Six Sigma yhdistetään joustavaksi lähestymistavaksi, joka mahdollistaa nopeiden ja kestävien tulosten saavuttamisen. Lisäksi opit tärkeitä muutoksen hallintaan liittyviä menetelmiä ("Soft Skills"). Koulutukseen sisältyy myös mahdollisuus Green Belt -sertifiointiin.
Green Belt -koulutuksemme ja sertifiointimme täyttävät/ylittävät CSSCn asettamat laatu- ja sisältövaatimukset. Noudatamme myös kansainvälisten standardien IASSCn ja ASQn BoK ("Body of Knowledge") sisältöjä, lukuun ottamatta harvinaisimpia menetelmiä ja työvälineitä. Voit tutustua standardien sisältövaatimuksiin tarkemmin linkissä: Green Belt -sertifikaatit ja vaatimukset.
Koulutus kattaa Green Belt -tasoisesti mm. seuraavat aiheet:
Milloin, miksi ja miten käyttää Lean Six Sigmaa
Saat johdatuksen Leanin ja Six Sigman tehokkaaseen hyödyntämiseen erityyppisissä projekteissa ja erilaisissa organisaatioissa. Opit myös hallitsemaan projektin kulkua 12 askeleen DMAIC -prosessin (Define, Measure, Analyze, Improve, Control) avulla.
Define
Define-vaiheessa valitset ja rajaat Green Belt -projektin käyttäen erilaisia työkaluja, kuten "Voice of the Customer" (VOC), "Critical to Quality" (CTQ), asiakastoiveiden määrittely, CTQ-puu, projektisopimus ja riskimatriisi.
Measure
Measure-vaiheessa operationalisoit projektin tavoitteen ja testaat mittausten luotettavuutta hyödyntämällä muun muassa seuraavia menetelmiä: prosessin kuvaus (SIPOC), operationaalinen mittausyksikön määrittäminen ja mittausjärjestelmän analysointi.
Analyze
Analyze-vaiheessa mittaat prosessin suorituskykyä käyttäen esimerkiksi seuraavia menetelmiä: graafiset analyysimenetelmät, prosessin kyvykkyysanalyysit, ohjauskortit, hukan tunnistaminen sekä juurisyyanalyysi, joka tukee prosessin parantamista arvovirtakuvauksen ja hypoteesitestauksen avulla.
Improve
Improve-vaiheessa kehität ja testaat optimaalisen ratkaisun juurisyiden eliminointiin käyttämällä Lean-ratkaisumenetelmiä ja Six Sigma -analyysimenetelmiä, kuten hypoteesitestejä eri tilanteisiin sekä Lean-työkaluja, kuten Push/Pull, 5S, Kanban, Poka-Yoke ja Kaizen. Opit myös menetelmiä ratkaisujen priorisointiin ja validointiin.
Control
Control-vaiheessa varmistat, että kehitetyt ratkaisut implementoidaan pysyvästi ja organisaatioon luodaan jatkuvan parantamisen kulttuuri. Tässä vaiheessa hyödynnämme muun muassa seuraavia menetelmiä: standardisoidut työohjeet, kriittiset suoritusindikaattorit, työn visuaalinen ohjaus, toiminnan tarkkailu, poikkeustilanteiden hallinta (Out of Control Action Plan, OCAP), Lean-päivittäisjohtaminen sekä datalla johtaminen.
Muutoksen hallinta
Muutoksen hallinta on olennainen osa koulutustamme ja sisältyy kaikkiin DMAIC-vaiheisiin. Opit muun muassa seuraavaa: projektikarikkojen tunnistaminen ja estäminen Lean Six Sigma -johtamismallin avulla, Green Beltin rooli ryhmän muodostuksen eri vaiheissa, ryhmän jäsenten roolien tehokas hyödyntäminen, sidosryhmäanalyysi, kommunikoinnin eri tasot, vastarinnan hallinta ja rakentavan palautteen antaminen sekä fasilitointi DMAIC-projektin aikana.
Koulutus jakautuu neljään koulutusosaan useamman kuukauden aikajaksolla. Jotta saisit koulutuksesta mahdollisimman paljon irti, suosittelemme että sinulla olisi oma parannusprojekti kurssin aikana. Projektissasi voit soveltaa opittua heti käytäntöön omassa työympäristössäsi. Voit valita projektisi myös ensimmäisen koulutusosan oppien jälkeen. Voit tutustua blogissamme vinkkeihin projektin valinnassa: Neuvoja projektin valinnassa.